KÖP MIN PORTFÖLJ

KÖP MIN HÅLLBARA PORTFÖLJ HOS AKTIEINVEST

 

Hållbara investeringar

Aktiespararnas VD, Carl Rosén, ger idag ut en bok där han på ett enkelt sätt förklarar hur du kan göra för att investera hållbart. I boken presenterar Carl också sin hållbara aktieportfölj.

Nu kan du köpa denna portfölj hos oss på Aktieinvest.

Det är inte bara i vardagen du kan tänka på etik och miljö, vad som är hållbart och ekologiskt. Har du tänkt tanken att även kunna ha ett sparande som är både ansvarsfullt och hållbart? Carl Rosén menar att det är möjligt.

Aktieinvest har ställt några frågor till honom om hållbarhet och vad hans tankar är om hållbart sparande.

Vad är hållbarhet. Egentligen?

Det var före detta norska statsministern som myntade begreppet och det betyder att varje generation skall leva så att de inte förstör för de nästkommande. Vad betyder i detalj anser jag vara en personlig fråga. Det är din inställning till klimatfrågan, korruption, diktatur, djurskydd och mycket annat som är grunden för vad var och en anser vara hållbart.

Varför har du skrivit en bok om hållbara investeringar?

Det viktigaste är att alla investerare och sparare nu måste väga in hållbarhetsaspekter i sina investeringar. Tydligast är det när det gäller branscher som är beroende av fossila bränslen. I Paris i december kom 193 länder överens om att minska utsläppen av växthusgaser, det kommer med stor sannolikhet göra det dyrare att använda just fossila bränslen och det öppnar för nya teknologier. Samma fenomen kommer gradvis inom andra områden där vissa nyttigheter fram till nu tagits för givna. Det gäller till exempel vatten och ekosystem.

Hur ska man tänka om man vill vara en hållbar investerare?

Jag tycker man skall använda Aktiespararnas sju gyllene regler och lägga till en åttonde som just handlar om hur hållbarhet påverkar valet av bolag i portföljen. I boken guidar jag till en en sådan hållbar portfölj.

Vissa menar att man måste välja om man vill nå en hög avkastning på sina investeringar eller om man ska ta investeringsbeslut baserade på hållbarhet - håller du med?

Fram till för några år sedan var forskarna överens om att hänsyn till hållbarhet kostade. Huvudargumentet var att placeraren fick färre bolag att välja på och att avkastningen därför blev lägre. Nu är forskarna överens om att det inte kostar att ta hänsyn till hållbarhet och själv är jag övertygad om att det jag skriver i boken, att det är en förutsättningarna för en bra affärer, är självklart om några år.

Börsåret 2016 har börjat skakigt. Hur ska man tänka om man vill investera just nu, ex följa din hållbara portfölj - ska man avvakta eller är det köpläge?

Jag tror inte att man kan pricka toppar och bottnar själv, det blir oftast fel. Ett regelbundet månadssparande i en väl spridd portfölj som min är det bästa.

Vill du ta rygg på Carl och investera i hans färdiga portfölj kan du göra det hos Aktieinvest. Du kan både månadsspara eller köpa vid ett enstaka tillfälle.

Har du redan en depå hos Akteinvest - Bara att logga in på din depå. Du lägger din köporder i portföljen under "Handla" och "Portföljorder"

Använd länken här nedan >>>

Är du inte redan kund hos Aktieinvest kan du t. ex. öppna ett Investeringssparkonto och starta ett sparande i Carls hållbara aktieportfölj när kontot är aktiverat

Observera att ovanstående inte ska ses som investeringsråd från Aktieinvest FK AB utan enbart information om de produkter som finns i Aktieinvest FK ABs sortiment. Läs kriterierna för portföljen hos Aktieinvest.

 

Tänk på att placeringar i värdepapper alltid medför en risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust. Läs Aktieinvests depåavtal samt broschyren ”Information avseende risker med finansiella instrument”.

webbdesign Helena Traneving

Copyright © All Rights Reserved